måndag 23 mars 2009

Dieselskatt chocken


Jag undrar hur man kan räkna ihop intäkterna och kostnaderna ...
Hur kan vi få det att gå "ihop".

Vilka företagare annat än lantbrukare kan tänka sig att inte öka priset på produkterna när kostnaderna ökar.

Var på LRF stämma och hörde på Sören Persson, VD för Svenskt Sigill.

Havrepriset 1977 var ungefär samma pris som idag. Runt 1 kr.
Dieselpriset 1977 var ca 0,77 öre och idag runt 11,00 kr

Sören  Persson berättade vilka möjligheter vi har med att öka mervärdet genom att ursprungsmärka produkterna. Så konsumenterna vet var varorna kommer ifrån.

Detta är något jag tror på. 

Vi borde kunna härleda alla produkter. Även spannmålsprodukter. 
Tänk er att äta en bulle som bakats av mjöl från någon av åkrarna i Nilsby, smör från Fagerås, mjölk från Sörby, ägg från Skårbol å jäst vart får vi den ifrån. Går den att tillverkas här eller ....?

Virke från Kammersrudshöjda i huset vi sitter i ... sitter på

Linne gardiner från linet i Fryksta ....

Bjuda turisterna på lokalproducerad fika och mat.

Bonden borde kunna leverera till små mejerier, små slakterier, små "sågerier". Tror att vi snart är tillbaka i småskaliga industrier. 

Bara detta att minimera spridningsriskerna i produkterna. salmonella i korven från en liten charkfabrik med liten produktion till att få in salmonella i en stor fabrik med JÄTTESTOR produktion.

Att ha ett enda mejeri eller slakteri i Sverige är säkert bra ekonomiskt men riskerna vid en epidemi av farlig sort kan bli ödesdigra. 

Samma sak när det gäller storskalig djurproduktion. Några stora produktionsplatser ökar risken för att vi ska bli utan mat vid en epidemi.

Spännande detta med att man nu prövar att ha enklare förhållanden för nötdjur utomhus. Med vindskydd och bra underlag vid foderplatserna. Fler kanske kan satsa på att ha djurproduktion till en rimlig investeringskostnad. 

Men vi måste lära oss att ta betalt. Och visst ska konsumenten få bestämma om de vill ha danskt, tyskt, svenskt eller "Kilskt"

Men vi måste då få bestämma om vi vill odla på danskt , tyskt, svenskt eller "Kilskt" sätt. (Cissi Leibring, sa dessa kloka ord)

Restriktionerna måste vara lika för alla inom EU.

Visst kan vi vara föregångsland, men då måste det kompenseras.....

Så nu blir vårt virke ursprungsmärkt ;)

I alla fall golven o listerna kan få en liten stämpel med var virket tagits, var det har sågats, torkats, hyvlats och vilket datum och år. 






1 kommentar:

  1. Jag tycker det låter helvettigt! Hoppas, hoppas:-)

    Återkommer imorgon för lite tokigheter;-)

    SvaraRadera